Heb jij dat ook? Direct uit je bed op de weegschaal om te kijken of er weer wat grammetjes af zijn? Want ja, je wilt die vetrolletjes graag nog kwijt voordat je vakantie begint. Hoe frustrerend is het dan om vervolgens te zien dat er niets af is…nee er is zelf weer wat gewicht bij is gekomen. Dit, terwijl je de dag ervoor zo je best hebt gedaan en niet teveel hebt gegeten of gesnoept.
Hoe werkt dat blijvend afvallen eigenlijk en wat is de reden dat blijvend afvallen zo moeilijk is?
Uit eigen ervaring weet ik dat als je echt blijvend wilt afvallen en slank wilt blijven dat dit toch nog best een dingetje kan zijn. Je wilt het wel maar aan de andere kant wil je niet alles laten staan en ook kunnen genieten. Hoe zorg je er dan toch voor dat je wel blijvend kunt afslanken?
Je kunt natuurlijk allerlei diëten volgen zoals Weightwatchers, Slank Met Sonja, Dr. Frank, de Voedselzandloper of zelfs maaltijdvervangers gebruiken. Het probleem is alleen dat de meeste diëten lastig vol te houden zijn en je dus een flinke dosis wilskracht en doorzettingsvermogen nodig hebt, wil het slagen. Als je stopt met het dieet en je weer gewoon gaat eten, kom je vaak weer aan en kun je soms nog meer kilo’s krijgen dan voor je begon met het dieet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook als het om wat voor reden even tegen zit, komen die kilo’s er ook vaak net zo hard weer aan en ben je weer terug bij af.
Maar daar kun jij niets aan doen want de meeste diëten of methodes zijn alleen gericht op het bewuste deel van je brein. Met alleen minder of anders eten en meer bewegen kom je er niet als je je onbewuste pas niet aanpast.
Ik zal dat uitleggen aan de hand van het ijsbergprincipe van Sigmund Freud.
De grondlegger van de dieptepsychologie is de Weense arts en psychiater Sigmund Freud (1856 – 1939). Het uitgangspunt van zijn theorie is dat de menselijke geest te vergelijken is met een ijsberg: 1/10 deel ligt boven water (en is bewust) en 9/10 deel ligt onder water (en is onbewust). Uit studies blijkt dat we ongeveer 5% bewust en 95% onbewust doen.
Als je dat onbewuste pad niet aanpast kunt je dus nog zo graag iets bewust willen, maar die 95% van je onbewuste deel zal linksaf slaan waar jij rechtdoor wilt en het pad bewandelen zoals je altijd al deed. Dat is de reden dat je vaak terugvalt in oude gewoonten en dan krijg je het welbekende jojo-effect en is er van dat blijvend afvallen niets meer over. Hier kun jij niets aan doen want maar 5% van je brein werkte mee.
Als je dat onbewuste dus aanpast, kun je je mindset zo veranderen dat afvallen eigenlijk helemaal niet meer moeilijk of lastig vol te houden is.
Toen ik dat eenmaal doorhad en mijn mindset zo veranderd was, gingen de kilo’s er ook ineens heel gemakkelijk af en dat zonder dat ik de hele dag met voeding bezig was. Ik vond het echt heel bijzonder dat je juist niet meer aan voeding dacht en je dan juist afviel terwijl ik eerder de hele dag door oplette met wat ik at. Ik ben door deze verandering ook wat gezonder gaan eten ondanks dat we dat veelal al deden en heb ’s avonds geen zin meer in iets (waar ik normaal op slechte dagen een zak chips zonder het echt door te hebben op kon eten om de volgende dag vol goede moed de draad weer op te pakken). Een glas water en that’s it. Die kilo’s zijn er al een tijdje af zonder dat ik met eten of diëten bezig ben en blijven ook nog steeds ietsje zakken.
Nu zul je je misschien afvragen… Hoe heb je dan je mindset zo veranderd en kan ik dat ook?
Ja, zeker kun jij dat ook!
Hoe je dat kunt doen is te onderzoeken wat de reden is waardoor jij te veel eet, snoept of andere dingen eet waarvan je weet dat ze je dik maken maar oh zo lastig te weerstaan zijn. Als je die onderliggende reden van jou eetgedrag kunt vinden en de waarde die de reden vervult, kun je hiervoor iets anders in de plaats zetten waardoor je die waarde kunt vervullen.
Als ik naar mijzelf kijk, was mijn onderliggende waarde een moment van rust creëren voor mijzelf als ik net de kids op bed had gelegd. Even niks dan dom televisie kijken en chips eten om een rustmomentje te creëren. Als je dat regelmatig doet, kun je nagaan dat dat niet heel goed uitwerkt op de weegschaal. Maar het is oh zo lastig om dat patroon te doorbreken. Totdat je dus die mindset change doet. Ik pak nu in plaats van de chips een glas water en kijk tv of lees een boek oid. om zo mijn moment van rust te nemen. Mindset gewijzigd en ik ’s ochtends weer blij als ik op de weegschaal sta 🙂
Die onderliggende waarde vinden was wat lastiger. Ik moest goed onderzoeken wat precies de onderliggende waarde was waardoor ik in mijn oude patroon bleef steken en dus niet blijvend kon afvallen. Voor die waarde moest ik ander gedrag voor in de plaats zetten. Ik moest dus goed bij mezelf te rade gaan wanneer ik ging eten en wat de reden daarvan was. Welke trigger had ik nodig. Toen ik dat eenmaal wist, werden die kilo’s daarna ook snel minder omdat ik hierdoor mijn minder en ook mijn onbewuste zo kon veranderen dat ook die 95% ineens mee ging werken in plaats van tegen.
Je weet nu precies wat je moet doen om blijvend af te vallen. Namelijk de onderliggende waarde bepalen van jou eetgedrag en daar nieuw gedrag voor in de plaats zetten om die waarde te vervullen. Jij kunt het dus zelf veranderen. Klinkt heel simpel en dat kan het ook zijn als je goed bij jezelf te rade gaat. Dus ook jij kunt de reis naar de bergtop (het streefgewicht) maken en eventuele obstakels onderweg los te laten zodat jouw eetgedrag en eetgewoontes veranderen. Je zult dan merken dat je kunt stoppen met eten omdat je voldaan bent. Dat je geen of minder trek meer hebt in andere etenswaren waarvan je weet dat ze eigelijk niet goed voor je zijn en dat het steeds gemakkelijker wordt om te luisteren naar signalen van je lichaam met als resultaat: Blijvend afvallen.
Als je denkt, dit is toch nog best lastig….kan ik je op weg helpen met een gratis Back-In Control sessie waarbij jij inzicht krijgt in jouw probleem.
Ik ben benieuwd hoe jij bezig bent met afvallen en of jij al resultaten hebt geboekt?
Laat een reactie achter in de comments…..
Marije
MiND&Fit Lifestyle & Mindset coach